18 Νοε 2013

Άλλο μεταμέλεια και αλλο μετάνοια.



Γέροντας Μακάριος του Μαρουδά  

 Άλλο η μεταμέλεια και άλλο η μετάνοια. Μεταμέλεια για τα σφάλματα μου είναι η προσπάθεια να αποκαταστήσω την εικόνα μου μέσα μου και γύρω μου. Εννοώ η μετάνοια είναι η επιστροφή του νου μου στον Θεό.
Θυμώνω παραδείγματος χάριν με κάποιον και μεταμελούμαι γιατί χάλασε η εικόνα του εαυτού μου στον αντίδικο μου και μέσα μου. Πως έφτασα σε τέτοιο σημείο να εκτεθώ; Τι θα λέει για μένα αυτός ο άνθρωπος; πως το φέρθηκα έτσι;  Ο εγωισμός μας δεν σηκώνει αυτή την έκθεση του εγώ μας, και προσπαθούμε μεταμελούμενοι ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας. Εννοώ μετάνοια είναι η επιστροφή της καρδιάς μου στο Θεό παρόλα τα σφάλματα μου. Δηλαδή ελπίδα. 


3 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Αγαλλιάζει η ψυχή μου και μόνο που τον βλέπω, πόσο περισσότερο να φυτεύω μέσα μου την σκέψη του.
Ο Θεός να τον έχει καλά.
Την καλημέρα μου και την αγάπη μου πατέρα Λίβυε.

π. ΛίΒυος είπε...

Καλησπέρα Βαγγέλη!!!

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέρα.Πόσο σημαντική η μετάνοια και πόσο μας βγάζει έξω από το εγώ μας.Έχω κουραστεί να βλέπω ανθρώπους να πηγαίνουν στην εξομολόγηση μόνο για να δικαιωθούν.Με θλίβει η εγωιστική μεταμέλεια.Η γερόντισσα Γαβρηλία έλεγε να ζούμε με θεάρεστο τρόπο,ώστε να μην ζητάμε συνεχώς συγνώμη,στοχεύοντας πάντα στην ανεκτικότητα του άλλου και στο χάιδεμα του εαυτού μας.Άς γίνουμε μετανοημένοι χριστιανοί κι όχι βολεμένοι και μεταμελημένοι.Ευαγγελία.